Hjem Kronisk helse Hva skiller en god lege fra en dårlig lege? Bør du bytte fastlege i dag?

Hva skiller en god lege fra en dårlig lege? Bør du bytte fastlege i dag?

Av tonjehval.com
2504 Visninger
Hva skiller en god lege fra en dårlig lege? Bør du bytte fastlege i dag?

Lege. Vi har alle et forhold til ordet enten det er negativt eller positivt. Enten har du en lege som forstår og hjelper deg, eller så har du en lege du må rope til for å bli hørt. Hvorfor er det slik at en yrkestittel som kun skal hjelpe og støtte deg kan oppleves så ulikt fra person til person?

Jeg skulle ønske jeg hadde fasiten, men det har jeg dessverre ikke. Det jeg derimot kan hjelpe deg med er å vise deg hva som skiller den gode legen fra den dårlige og hvordan du enkelt kan bytte fastlege i dag.

 

Hva er egentlig en lege?

 

Alle kan beskrive hva en lege er uavhengig av alder og helse, men hva er den rette definisjonen på en lege? Jeg fant flere definisjoner, men i denne tidsskriften fant jeg et avsnitt som beskriver det hele ganske bra.

Felles for alle leger er at vi skal ha kunnskap om menneskekroppen og menneskesinnet og om samspillet mellom kropp og sinn. Gjennom et akademisk studium etableres en felles base for forståelse og terminologi (Terminologi er betegnelsen på et opplag av ord, uttrykk som er spesifikke for et bestemt fagområde) og et noenlunde enhetlig opplegg for medisinsk praksis. Men vel så viktig som felles bakgrunn er felles yrkesetikk og standarder for fagutøvelsen. Leger må vise omtanke og evne til empati og innlevelse i kommunikasjonen med pasientene om det mest private. I tillegg har vi et felles ansvar for å videreutvikle den medisinske kunnskapen og for å holde oss faglig oppdatert.

Så med denne beskrivelsen i bakhodet, la oss gå over til hva som skiller den gode legen fra den dårlige.

 

Hva skiller en god og dårlig lege?

Hen: er et kjønnsnøytralt eller kjønnsmangfoldig pronomen i tredje person entall

Det er ingen hemmelighet at det finnes en god håndfull med leger som ALDRI burde jobbet med mennesker. Samtidig har man alle dem som alltid er der for å hjelpe deg. Så hva skiller den gode legen fra den dårlige?

 

En god lege skal første og fremst være imøtekommende. Bak de fleste legebesøk ligger det smerte, uro, eller redsel, så det å bli møtt med ett smil og en følelse av at dette skal ordne seg har alt og si for hvordan legetimen vil utvikle seg videre.

En god lege lytter til det du har å si, viser empati, og prøver å forstå situasjonen din. Dette burde vært en selvfølge, men er dessverre langt ifra realiteten. En god lege skal ikke avbryte deg. Hen skal heller ikke virke likegyldig til det du forteller. Din fastlege skal i hvert fall ikke sitte og fortelle deg at din virkelighet ikke stemmer. F.eks. hvis din lege sitter og sier at dine smerter kun er noe overdrevent oppspinn som fører til at du ikke får de medisinene du trenger. Da er det bare å hoppe rett til hvordan du kan bytte fastlege nå!

En god lege skal være kunnskapsrik og løsningsorientert. En god lege skal ikke vite alt, men jevnlig oppdatere seg på relevant informasjon innenfor den nyeste legevitenskapen. Dette for å kunne hjelpe deg best mulig. Hen skal også kunne finne gode løsninger som kan hjelpe deg videre enten det er snakk om medisiner, behandlinger, rehabiliteringsopphold, eller annet.

For din egen del er det også viktig at din lege skriver gode henvisninger som får deg videre til rett plass. Har du en lege som skrive korte henvisninger som kun gir deg avslag er det god nok grunn til at du bør vurdere å bytte fastlege i dag. Det er tross alt en god henvisning som kan gi deg den beste hjelpen.

Sist, men ikke minst. En god lege skal aldri gi deg opp! En god lege skal støtte deg fra første møte. En god lege skal fortsette å ta deg imot med åpne armer selv om du kommer tilbake hver måned med den samme utfordringen. En god lege skal sende deg rundt til andre yrkesgrupper innen helsesektoren selv om sjansen din for å bli frisk er liten. En god lege skal hele tiden gjøre sitt beste for at du skal kunne leve ett så bra liv som mulig!

 

Denne listen kunne fortsatt i det lange og brede, men dette er noen av hovedpunktene til hva som skiller en god lege fra en dårlig lege.

Sitter du nå og tenker «Min fastlege er jo grei nok. Det er så mye styr å bytte lege, og det er bare ett legekontor her i byen/ bygda. Hva vil min nåværende lege tenke når hen ser meg hos en annen lege på samme legekontor?»

Vel. Leger er bare mennesker med høy studiegjeld når alt kommer til alt. Det vil alltid være noen mennesker du ikke passer med personlighetsmessig. Det er helt normalt og gjelder også når det kommer til fastlegen din.

Hvis du gjentatte ganger går ut av legekontoret med følelsen av sinne, frustrasjon, tårer som presser på, eller følelsen av å ikke bli sett. Bytt fastlege!

 

 

Hvordan kan du bytte fastlege?

 

Du kan bytte fastlege to ganger i året. Det hele skjer elektronisk. Selv ble jeg overrasket hvor enkelt det var når jeg skulle skrive dette innlegget.

Her kan du bytte fastlege.

Ved å trykke på linken vil du komme til helsenorge.no. Dette er en trygg side hvor du logger inn med minID.

På siden kan du enkelt velge hvilket fylke du bor i før du går videre for å velge hvilket byer som er aktuelle for deg.

Da vil du få opp en liste over alle fastlegene med informasjon om , alder, kjønn, hvor legen holder til, og om de har noen  ledige plasser.

Husk på en ting. Ikke velg det nest beste. Du kan sette deg opp på venteliste hos en lege du har hørt mye bra om selv om listen er full. Du kan se hvor mange som står på ventelisten før deg.

Til slutt vil jeg anbefale deg å lese disse seks stegene for hvordan du finner en god fastlege.

Forstår du hva jeg mente med at det er overraskende enkelt å bytte fastlege nå?

 

Bytt i dag!

 

Nå er jeg utrolig heldig og har en fastlege som jeg gjerne skulle delt med deg.

Ukentlig ser jeg innlegg på facebook hvor folk ikke vet hva dem skal gjøre. Mennesker som gruer seg til å dra til sin egen fastlege for å få ut noe som kan dempe smerter eller uro i kroppen. De blir skremt til taushet av sin egen fastlege.

Jeg skjønner at det kan være vanskelig å ta dette valget, men det er for ditt eget beste. Jeg håper at dette innlegget kan være det lille sparket du trengte for å bytte fastlege, for ingen fortjener å ha en dårlig fastlege! I hvert fall ikke når det er så enkelt å bytte som det er. Sett av noen minutter å bytt i dag!

 

Hva er en god lege for deg?

 

Fra blogg til magasin

2 Kommentar

Karina 2. mai 2020 - 15:55

Så mye god informasjon! Jeg er heldigvis kjempe heldig med min fastlege 🙂 Ha en god helg!

Svar
tonjehval.com 8. mai 2020 - 11:39

Det er jo det beste!😃 Ha en fin helg 😊

Svar

Legg igjen en kommentar

%d bloggere liker dette: