Hjem Mental helse Min hverdag med psykiske plager – Julie

Min hverdag med psykiske plager – Julie

Av tonjehval.com
2015 Visninger
Psykiske plager

Psykiske plager

 

Hei!

I dette gjeste innlegget vil jeg fortelle min historie om mine psykiske plager og det å være åpen om psykisk helse som kan hjelpe andre. Dette har vært veldig viktig for meg. Håper dere liker det dere leser.

Det her er min erfaring og ingen fasit. Det er utrolig viktig å skape sine egne erfaringer og undersøkelser. Husk at det er mye forskjellig innen psykisk helse så hvis du har noen plager som hemmer deg så mye i hverdagen at det begrenser deg bør du oppsøke lege eller annen hjelp.

 

Hvordan merket jeg at noe ikke stemte?

Årsaken til at man får psykiske plager er veldig variabelt fra person til person. God og dårlig psykisk helse er ulikt fra person til person og det kommer mye ann på personligheten og hva man har opplevd i livet. Det oppleves forskjellig fordi vi er forskjellige. Utifra min erfaring tror jeg at min psykiske helse kan ha en sammenheng med min personlighet som er ganske sjenert og usikker. Dette har jeg jobbet med og har trosset angsten etter jeg kom inn i barne- og ungdomspsykiatrien.

I starten av dette året fikk jeg påvist forskjellige diagnoser, men jeg har slitet psykisk lenge. Dette har jeg skjøvet bort ved å snakke det bort, eller sagt at det går bra og lignende. Jeg har ofte ikke turt å innse at jeg kan ha det dårlig selv når det er andre som har det verre. Dette kan være veldig utfordrende.

Det begynte å gå utover min trivsel og de rundt meg, så jeg kontakt fastlegen min og fikk henvisning til poliklinisk barne- og ungdomspsykiatri. Der tok jeg noen fysiske tester og hadde mange samtaler med psykolog og lignende. Dette har vært veldig positivt for meg. Prosessen var lang, men det var veldig godt å få bekreftelsen. Mange av plagene mine kan man gjøre bedre ved tanke metoder, fysiske metoder, og andre ting. Noen av diagnosene jeg fikk påvist er angst, depresjon, og PTSD. Det er ekstremt viktig å ta symptomer på alvor! Kjenn godt etter hvordan kroppen din har det og lytt til den.

 

Psykiske plager

 

Hvordan preger det hverdagen min?

Jeg blir mye preget i hverdagen. Mine psykiske plager påvirker søvnen, humøret, og hva jeg klarer å gjøre i løpet av dagen. Jeg har en del vanskelige perioder, men føler at jeg er inne i en veldig god periode nå. Gode rutiner er utrolig viktig for at jeg skal fungere best mulig og få mye ut av dagene. Jeg sliter mye med angst, depresjon, og traumatiske plager fra oppveksten. Og bearbeide dette er både sårt og vondt, men også veldig viktig for å komme seg videre.

 

Fordommer mot psykiske lidelser i ung alder

Du kan ofte få høre at det bør være noe alvorlig galt med deg for å ha psykiske lidelser, men slik er det ikke. Du kan ha det veldig vondt følelsesmessig og emosjonelt.

Jeg har for det meste fått positive tilbakemeldinger, men har følt mye på hva andre tenker. Nå har jeg endelig kommet så langt at jeg ikke bryr meg så mye om hva andre tenker. Dette er mye på grunn av nære venner og familie som støtter meg og som jeg stoler på. Jeg vil ikke bruke min energi på dem som går bak ryggen min eller dømmer meg.

Det er viktig å ta vare på de personene som bryr seg om deg, og heller ta avstand fra de som gjør deg dårligere eller falske venner. Stol på deg selv, du er mer enn bra nok!

 

Hvilke rutiner trenger jeg, og hva hjelper meg?

Jeg er en person som er avhengig av å planlegge, og elsker det! Det hjelper meg med å føle jeg trygg samtidig som jeg har kontroll.

I tillegg liker jeg å være i hverdags aktivitet. Hver dag prøver jeg å få gått meg en tur, trener styrke, jogger, eller lignende. Dette hjelper på mine psykiske plager som igjen gir meg mestringsfølelse.

For meg er det veldig viktig og ikke sove for lenge. Derfor pleier jeg å stå opp senest klokken 09.00. Når jeg får mye ut av dagen, får jeg mye mer energi.

Flere dager har jeg vondt i kroppen både psykisk og/eller fysisk og det går igjen utover min psykiske helse ved at jeg føler meg dårlig når jeg ikke trener nok. Jeg har funnet ut at jeg ikke kan planlegge for mye, men heller ta det litt som det kommer i forhold til hvor mye jeg klarer.

Det som har vært viktig for meg er å finne en balanse. Akkurat nå prøver jeg så godt jeg kan å høre på kroppen min, og gjøre det som er bra for helsen min. Noen dager er det best at jeg gjør mest mulig, mens andre dager er det best å gjøre minst mulig. Når kroppen trenger å hvile prøver jeg og kun gjør det jeg må. Derfor ligger jeg ofte på forskudd med arbeid. Noe som fungerer bra for meg er å ikke få dårlig samvittighet for at kroppen min har det vondt, og ikke klarer noe. Dette gjelder også planlegging når det kommer til avtaler og gjøremål. Jeg setter ofte opp en plan for dagen, men den er ganske fleksibel hvis jeg har en dårlig dag.

Det er utrolig viktig å ikke bli sint på seg selv hvis man ikke får til alt på listen. Jeg vet at det er veldig vanskelig! Det er noe man må øve på hver dag.

Anbefalinger og tips fra meg

Det er ingen kur for å få en god psykisk helse, men det finnes heldigvis mange terapi former, og ting man kan gjøre for seg selv som kan gjøre dagene lettere.

For å finne dine egne rutiner som passer best for deg må du bare prøve deg frem. Det er på den måten man finner sine trigger punkter og hva kroppen tåler og trenger. Et tips fra meg er å finne det ut selv, og oppsøke hjelp da det føles mer riktig. Selv om det kan være ubehagelig så er det som regel både riktig og sunt for oss. Når man får kunnskap og erfaringer blir det lettere og du blir roligere. Når det kommer til psykiske plager kan det være lurt å lære seg kognitive strategier.

Fysisk aktivitet og et variert kosthold er også viktig for vår psykiske helse. Dette kan øke mestringsfølelsen, og redusere bekymringene. Det er lurt å begynne forsiktig og finne den riktige balansen for akkurat deg. Det er bedre å trene noe enn å ikke få inn noe aktivitet i løpet av dagen. Jeg sliter selv med trening og kosthold for tiden, og prøver å finne en balanse. Næringsrik mat og aktivitet er nødvendig for meg. Jeg merker stor forskjell på energien og overskuddet mitt når jeg spiser sunn mat.

På de dagene hvor min psykiske helse er ganske dårlig er det viktig for meg å ha noe og gjøre enten det er å jobbe med skole, ta bilder, jobbe, eller gå meg en tur.

Ved siden av mine psykiske plager sliter jeg også med betennelse og smerter i sener og muskler som i starten gikk utover min psykiske helse. Det har vært en stor utfordring å akseptere og lytte til kroppen min så jeg vet hvor vanskelig det kan være. Jeg syntes det fortsatt er vanskelig, men det begynner å gå bedre. Dette har vært veldig viktig for meg.

 

Hvordan ser jeg for meg fremtiden?

Fremtiden er noe det kan være vanskelig å snakke om, men samtidig er det noe jeg vil dele fordi det er veldig viktig for meg. Jeg tenker og mener at det jeg jobber for skal jeg klare. Enten om jeg trenger flere forsøk på å få en utdanning, eller om jeg trenger flere forsøk på å få meg gode, trygge venner.Jeg har troen på at det man arbeider for ikke er umulig. Selv om man trenger hjelp kan dette være bra da man har klart og fått til noe og tatt imot hjelp.

Mitt store mål er å få en utdanning hvor jeg kan jobbe med mennesker. Akkurat nå har jeg lyst til å jobbe som barnehagelærer eller barnevernspedagog, men vi får se hva det blir til. Det er fortsatt en stund til.

Noen dager ser jeg mørkt på fremtiden, mens andre dager ser jeg lyst på den. Jeg prøver å tenke at hvis man holder ut det vonde vil det gå over en dag.

 

Jeg håper du syntes at dette har vært lærerikt og interessant. Følg meg videre på instagram ved å trykke her, eller på bloggen min ved å trykke her.

Om du er i en lignende situasjon vil jeg gjerne hjelpe deg om jeg kan, så send meg gjerne en melding. Husk at om du holder ut så vil det gå over bare man gir det tid og bearbeider det vanskelige.

Lytt til deg selv både psykisk og fysisk.

Klem Julie.

 

Har du, eller har du hatt psykiske plager selv?

Legg igjen en kommentar

%d bloggere liker dette: