Hjem Tips og Anbefalinger Hvordan finne ro i hverdagen?

Hvordan finne ro i hverdagen?

Av tonjehval.com
347 Visninger

Ro. Uavhengig om du er frisk eller syk er det å finne tid til ro en viktig prioritering du bør ha i hverdagen. Det virker så enkelt, men vet du hvordan du enkelt kan dra ordets betydning inn i hverdagen å få det bedre med deg selv?

Dette innlegget er blitt skrevet mye takket coachen min Ingrid som fikk meg innpå dette temaet.

Hvorfor er ro så viktig?

Vi lever i en verden full av stress, gjøremål, og forventninger. I tillegg har vi sosiale medier som bare blir større og viktigere for oss. En egen verden vi blir dratt inn i så fort vi har en ledig stund.

You give life to what you give energy to. Don`t be afraid to be picky about who, what, and where you spend your time and energy.

Hvor ofte senker du skuldrene, legger bort telefonen og bare puster i løpet av en dag? Hvor ofte bruker du tid på noe som drar deg vekk fra virkeligheten og alle de tingene du skulle gjort? Det er så lett, men samtidig så vanskelig.

Vi vet alle hva som kan skje med kroppen hvis du er på hele tiden. Utmattelse, angst, depresjon og hodepine er bare noen av symptomene vi leser om daglig som igjen kommer av for lite ro i hverdagen.

Vanskelig å finne ro.

Kroppen vil hvile, men hodet jobber på høygir. Kjenner du deg igjen? La meg komme med et eksempel:

Kroppen er helt utslitt. Øynene svir, og du sitter fast i sofaen. Hva gjør hodet da? Det får deg til å tenke på alt du skulle gjort. Alt du egentlig klarer bare du kommer deg opp av den seige sofaen.

Lytter du til kroppen eller hodet? Jeg fulgte som regel hodet og tok den klesvasken, eller vasket over badet. Det eneste det førte til var en kropp som brukte lengre tid på å komme seg. En kropp som kortslutte. En kropp det var mindre hyggelig å være med. En kropp som ikke klarte å roe seg ned.

Tren deg til å finne ro.

Etter å ha trenet intensivt på å finne ro i noen måneder kan jeg endelig bruke de dårlige dagene på å bli bedre fremfor å sende kroppen enda lengre ned i kjelleren. Tankekjøret som du kanskje kjenner til har roet seg betraktelig, og jeg har en jevnere energi utover dagen som jeg kan bruke på det som gir meg glede.

Ja, det er en trenings sak dette med å finne ro. Da coachen min snakket om dette tidligere hørtes det så enkelt ut. Alle vet hva ro er. Alle har følt på ro, men allikevel skal det være så vanskelig å finne noe som hele tiden er der.

I teorien trenger man bare å trekke seg tilbake. Senke skuldrene. Koble ut alle tanker som tar energien fra deg, og puste. Gjerne 15 minutter eller mer. Når gjorde du det sist?

Hva du kan gjøre for å finne ro.

Pust 1,2,3… ut.

Dette punktet var det Ingrid som veiledet meg til å starte med. Tanken bak er at man skal bli mer oppmerksom på å puste, senke skuldrene, og finne tilbake til roen flere ganger i løpet av dagen.

Det eneste du trenger er post-it lapper eller ett ark i tillegg til noe å skrive med og evt. en teip til å henge opp papiret med.

På disse lappene skal du skrive noe som får deg til å ta tre dype pust helt ned i magen. Den siste pusten skal holdes i 3-5 sekunder. Selv har jeg skrevet «Pust 1,2,3… ut» på mine

Lappene skal plasseres på strategiske plasser for en påminnelse til deg selv. Selv har jeg mine post-it lapper på badet, klesskapet, og kjøkkenet. Steder jeg er opptil flere ganger om dagen.

Les en bok.

Jeg har aldri vært noe glad i å lese tidligere, men etter jeg fikk Kindle lesebrett har dette endret seg. Nå om dagen leser jeg andre boken i Game of Thrones universet. Jeg kan også anbefale Ophelia oliphant is completely fine. Nok om det, og over til hvorfor du bør lese.

  1. Det hjelper mot stress.
  2. Det holder deg fokusert å gir deg en liten avkobling vekk fra hverdagen.
  3. Utvider vår egen bevissthet.

Du trenger ikke lese så mye om gangen. Ett kapittel er mer enn nok for å finne ro.

Meditere.

Meditasjon og mindfulness blir bare mer og mer populært. Forskning sier at effektiv meditering blant annet kan føre til mindre stress, depresjon og angst. Det styrker immunforsvaret, og det vil gjøre deg mer kreativ. Dette er bare et lite utvalg av godene meditasjon kan gi.

Det sies stadig at noen av verdens mektigste folk er dette på grunn av meditering, men om dette kun kommer av meditering er jeg litt usikker på.

Hør på podcast

Meditering er ikke for alle. Det er ikke det jeg gjør først hvis jeg trenger å finne ro.

Podcast kan være en fin måte å koble ut de dagene du ikke klarer å konsentrere deg på samme nivå som når du mediterer. Siden målet er å finne ro velger jeg bevisst podcaster som ikke krever så mye konsentrasjon. Som for eksempel:

Harm og Heghseth

Millennials

Andersen & Jacobsen

Finn det som fungerer for deg.

Hvis du fortsatt leser vil jeg utfordre deg til å teste ut post-it lappene som en start på mer ro i hverdagen. Det høres kanskje merkelig ut, men det vil gi resultater på lang sikt.

Dette er bare noe av det som fungerer for meg så langt. Kanskje listen er lengre om et halvt år? Selv om samfunnet og sosiale medier gjør det vanskeligere å sette av tid til ro er det til syvende og sist ditt eget ansvar å ta vare på kroppen.

Er du god på å sette av tid til ro? Og hva gir deg ro?

Legg igjen en kommentar

Tonje Hval
Hei! Her inne deler jeg tekster og bilder fra en hverdag som kronisk syk på godt og vondt. Tanker, meninger og erfaringer rundt temaet vil finne sin naturlige plass her inne. For spørsmål eller forespørsler: kontakt@tonjehval.com
%d bloggere liker dette: