Hjem Mental helse Hvordan kan du finne din indre ro?

Hvordan kan du finne din indre ro?

Av tonjehval.com
2175 Visninger
Hvordan finne din indre ro

Indre ro. Uavhengig om du er frisk eller syk er det å finne tid til ro en viktig prioritering du bør bruke tid på med jevne mellomrom. Det virker så enkelt, men vet du hvordan du enkelt kan dra ordets betydning inn i hverdagen å få det bedre med deg selv? I dette innlegget vil jeg blant annet gå kort innom hvorfor ro er så viktig, og konkrete tips til hvordan du kan trene på å finne din indre ro. 

Hvorfor er ro så viktig?

Det er ingen stor hemmelighet at vi lever i verden full av gjøremål, stress, og skyhøye forventninger fra samfunnet. Vi må for all del ikke glemme sosiale medier som for mange av oss har blitt en viktig del av dagen. En egen verden hvor vi hele tiden skal prestere igjennom eget innhold, og profiler vi følger.

Vet du hva som kan skje med din fysiske og psykiske helse hvis du er på hele tiden? Angst, depresjon, utmattelse, høyt blodtrykk og hodepine er bare noen av de symptomene som går igjen hos dem som ikke prioriterer ro og hvile i hverdagen.  

You give life to what you give energy to. Don`t be afraid to be picky about who, what, and where you spend your time and energy.

Vær ærlig med deg selv nå. Hvor ofte tar du deg en pause på 15 minutter eller mer? Hvor ofte senker du skuldrene, legger bort telefonen og bare er tilstede? Hvor ofte bruker du tiden din på noe som øker stresset og uroen i kroppen fremfor å finne din indre ro? Jeg har mye å lære her selv, og mener at dette er noe man må trene på som jeg forteller mer om senere.

Det er ikke alltid lett å finne din indre ro.

Så var det dette med å finne roen da. Noen dager går det automatisk, mens andre dager er det fysisk umulig.  Hodet vil hvile, men kroppen jobber på høygir, og omvendt. Kjenner du deg igjen? La meg komme med et eksempel:

Kroppen er helt utslitt, øynene svir, hodet sprenger, du er rastløs, men får hverken hvilt eller gjort noe annet. Hva forteller hjernen deg da? Alt du skulle ha gjort. Alt du vil få til bare du kommer i gang. Det er tross alt bare snakk om 10 minutter du trenger for å få vaske badet. Lytter du da til kroppen eller hjernen? Selv har jeg lett for å høre på hjernen og tar 10 minutter på badet som fint kan vente en dag eller fem!

Vi vet det er feil, men vi gjør det likevel. Har jeg rett når jeg bruker ordet «vi»? Det eneste du sitter igjen med er en kropp som nå vil bruke lengre tid på å komme seg på beina igjen. En kropp som skriker av utmattelse, og en kropp som ikke klarer å roe seg ned på grunn av adrenalinet i kroppen. Du har brutt ned din egen kropp.

Hvordan finne din indre ro

 

Så hvordan kan du trene på å finne din indre ro?

Det å finne din indre ro er ikke noe du gjør en gang så kan du det til neste gang. Det å finne ro er noe du må trene på over tid.

Har du symptomer som blir forsterket når kroppen begynner å bli sliten? Får du sterke humørsvinger, økte smerter, eller negative tanker? Eller opplever du andre endringer i kroppen eller hjernen når du trenger å hvile? Skriv dem ned nå.

Nå som du vet hvordan kroppen din prøver å fortelle deg at du trenger en pause er det på tide å finne ut av hva som har utløst dette. Var du sosial i hele går? Trente for et par timer siden? Har du sovet dårlig den siste uken? Har du måtte bruke hjernen mer enn du pleier de siste dagene? Skriv det ned under punktene du skrev ovenfor.

Nå har du en god indikasjon på hvordan kroppen sier ifra, og hvorfor den sier ifra. Dette er ikke løsningen på problemet, men det kan hjelpe deg til å bli mer bevisst på hvordan du kan være føre var. Var du sosial i hele går? Vel, da kan du på forhånd sette av hele dagen i dag til å kun slappe av og gi kroppen ro. Eller trente du for et par timer siden? Da er det alt annet enn lurt å begynne på en ny oppgave selv om adrenalinet får deg til å tro at det går bra.

Det høres enkelt ut, men jeg vet hvor vanskelig det er. Alle vet hva ro er. Alle har følt på ro, men likevel er det vanskelig å finne tid til det før det er for seint. I teorien trenger man bare å trekke seg tilbake. Senke skuldrene. Koble ut alle tanker som tar energien fra deg, og puste. Gjerne 15 minutter eller mer. Når gjorde du det sist?

 

Finn det som fungerer for deg.

Jeg kunne listet opp hva som får meg til å finne min indre ro. Jeg kunne fortalt deg at du bare skal høre på en podcast å sette deg litt ut, men det kommer jeg ikke til å gjøre i dette innlegget.

Det er stor sjansen for at min og din definisjon på ro er totalt ulike. Derfor må du finne din indre ro selv. Kanskje du trenger faste tidspunkt hvor du skal la kroppen få hvile? Kanskje meditering om morgenen og kvelden fungerer best for deg og din tidsplan? Kanskje du trenger å komme deg en tur ut med noen du er glad i? Eller kanskje du finner ro av å gå deg en tur alene? Eksemplene kunne fortsatt i det uendelige, men jeg håper du skjønner hva jeg vil frem til.

Uavhengig av hva som gir deg ro må du huske på og hele tiden være oppmerksom. Hvordan føler du deg i dag? Hva trenger du i dag? Og husk en ting. Det vil komme dager hvor du går på en smell. Det vil være perioder hvor du ikke tenker tanken på å roe ned. Du vil bli sint på deg selv fordi du ikke så tegnene tidligere. Sint fordi du burde ha satt av mer tid til å finne din indre ro og det er helt greit.

Hva gir deg en indre ro?

 

Legg igjen en kommentar

%d bloggere liker dette: