Hjem Kronisk helse Hvordan en hobby er med på å øke din livskvalitet.

Hvordan en hobby er med på å øke din livskvalitet.

Av tonjehval.com
210 Visninger

For å ha et godt liv trenger du å være bevisst på din egen livskvalitet. Ett liv hvor du med jevne mellomrom får påfyll av det som gir deg noe.

Det å ha en hobby kan for flere sammenlignes med en opptur fra hverdagen. En energiboost fra stresset på jobben, familien, eller den hverdagen du ufrivillig har havnet i.  Hvordan kan hobbyer forebygge din psykiske helse og øke din livskvalitet?

Før vi starter på hoveddelen av innlegget er det noe jeg vil dele med deg.

Verdensdagen for psykisk helse.

Dette innlegget er inspirert av verdensdagen for psykisk helse som var i går, 10. oktober. Hvert år har verdensdagen et nytt tema på agendaen og i år er temaet «Gi tid». Hvordan bruker du tiden din?

Her er et lite utsnitt fra deres egen hjemmeside om årets tema:

«Å jobbe med tematikken «Oppmerksomhet og tilstedeværelse» harmonerer med Helsedirektoratet nye folkehelsesatsing «Bare du». Målet er å gi deg enkle grep du kan gjøre i hverdagen for å oppleve mestring og glede, gjennom en app som gir deg tips og råd. Kampanjen tar for seg fem områder som fremmer god folkehelse:

  1. Knytt bånd
  2. Vær aktiv
  3. Vær oppmerksom
  4. Fortsett å lære
  5. Gi tid

Hvis du ønsker å lese mer om årets tema «Gi tid» kan du trykke her for å komme til hjemmesiden deres.

Etter en liten, men viktig avsporing er det på tide å komme tilbake til innleggets opprinnelige del

Viktigheten av å ha noe å gjøre.

Vi er oppvokst med at sykedager borte fra skole eller arbeid skal brukes til ro og hvile så kroppen kan reparer seg slik at du kommer deg raskere tilbake. Hvordan blir det når sykedagene blir til kronisk sykdom?

Er du kronisk syk eller har vært syk over lengre tid er det viktig å få i gang hode og kropp for å opprettholde en god psyke og livskvalitet. En hobby kan være et godt utgangspunkt her. Selv om du er syk eller psyk betyr ikke det at du ikke skal fylle dagene med noe som gir deg glede, energi, og mestringsfølelse. Tvert imot. Det å fylle dagene med noe meningsfullt er utrolig viktig for å opprettholde denne livskvalitet som er viktig for alle mennesker.

Det å være kronisk syk betyr ikke at du automatisk må leve et kjedelig eller dårlig liv. Det er mulig å leve et godt liv hvis du bare bruker tiden og energien din riktig.

Mine hobbyer.

Dagene mine hjemme går som regel igjen i de samme rutinene hver dag, men jeg har som de fleste andre flere hobbyer som gjør at jeg i noen timer kan føle meg som et hvilket som helst annet menneske.

Fotografering.

Hobbyen som startet rundt konfirmasjonstider. Du kan ta bilder av ALT!  Alt fra mennesker til den første tingen du får øye på hvis du tar opp øynene fra skjermen i to sekunder. Ikke trenger du det dyreste utstyret om dagen heller. De fleste mobilkameraene holder høy kvalitet så det er ingen unnskyldning for å ikke prøve seg frem.

Livskvalitet

Oliver.

Jeg er litt frem og tilbake på om dette med bikkjer er en hobby da jeg har han 24 timer i døgnet? Han er i hvert fall en stor del av dagen min da vi går hjemme og tråkker begge to.

Les: Krangler om plassen i sofaen…

Instagram.

Instagram har blitt min lille get away. En hobby hvor jeg kan kommunisere med andre i samme situasjon i tillegg til å inkludere flere av hobbyene mine på et sted. Jeg har skrevet et helt innlegg om hva du får ut av å bruke sosiale medier som du kan lese her.

Hvis du ikke følger meg allerede kan du gjøre det ved å trykke her, eller søke opp @tonjehval. På profilen min deler jeg glimt fra hverdagen i story og nye innlegg med jevne mellomrom.

Grafisk design.

Ikke den hobbyen jeg bruker mest tid på, men når jeg først setter meg ned med det kan jeg bli sittende lenge. Jeg har mitt eget enkeltmannsforetak, Hval Design som for tiden har måtte bli satt til side, men jeg håper at jeg kan satse mer på grafisk design når ting begynner å roe seg litt rundt meg.  

Livskvalitet

Planter.

Plantemorderen har fått en interesse for planter … Ironisk ikke sant? I skrivende stund har jeg hele 10! planter som lever og har det tilsynelatende godt. Dette er den nyeste hobbyen på listen så jeg har mye å lære, og mange planter å kjøpe med tiden.

Skriving.

Det mest åpenlyse siden du leser dette innlegget er skrivingen. Notatene på mobilen er fulle av setninger som kan bli noe en dag. Setninger som aldri vil komme ut av notat appen, og dokumenter på pcen som jeg ikke er sikker på om jeg skal slette eller spare til en annen dag.

En måte og utvikle seg på.

En ting alle hobbyer har til felles er at de er en fin måte for deg som person å utvikle deg på. Du har muligheten til å lære noe nytt. Fordype deg i noe du allerede kan noe om. Eller teste ut noe du har vært nysgjerrig på den siste tiden.

Selv prøver jeg å sette meg mer inn i astrologi, personlighetstyper og det som hører med. Om dette vil komme opp på listen min seinere vet jeg ikke, men jeg har muligheten til å sjekke det ut for å se om det er noe for meg.

Trenger ikke være energikrevende.

En hobby trenger verken være krevende, ta mye tid, eller energi. Sliter du med utmattelse kan det være lurere å ta noen bilder fremfor å trene til halvmaraton. Dårlig eksempel, men jeg regner med at du skjønner tegningen når vi har kommet så langt ned i innlegget.

Til syvende og sist handler det om å finne noe du kan bruke tiden din på. Noe som er moro og givende, og er med på å øke din livskvalitet.

Q: Hvilket hobbyer har du?

-T

Legg igjen en kommentar

Tonje Hval
Hei! Her inne deler jeg tekster og bilder fra en hverdag som kronisk syk på godt og vondt. Tanker, meninger og erfaringer rundt temaet vil finne sin naturlige plass her inne. For spørsmål eller forespørsler: kontakt@tonjehval.com
%d bloggere liker dette: