Kan fordommer bekjempes med åpenhet? Og kan du være med å gjøre en forskjell? Vi har kommet langt, og fordommene blir færre. Det vil alltid være noen kverulanter som ikke vil forstå, men de kan vi ikke ta hensyn til i 2020. Vi er nødt til å vise hvordan livet som kronisk syk ser ut.
Hva er fordommer?
La oss ta en sjapp runde på hva fordommer er før vi fortsetter slik at vi sitter igjen med den samme oppfatningen av ordet.
Fordommer er en holdning om forutinntatte vurderinger mot personer og menneskegrupper basert på etnisitet, kjønn, sosial klasse, alder, religion, seksualitet, nasjonalitet, funksjonshemninger, eller andre egenskaper. Fordommer er stort sett basert på manglende kunnskap, og ubegrunnede oppfatninger.
Vi er godt på vei, men har langt igjen.
Nå skal ikke dette innlegget brukes til å kun snakke om det negative rundt kroniske lidelser og fordommene folk har, men en fakta opplysning er viktig å få med. Rundt 10 000 – 15 000 nordmenn er rammet av en sykdom som enda ikke er sosialt akseptert. Det er noen tusen for mye.
Dette er ofte sykdommer som ikke syntes på utsiden og sykdommer som vi ikke kan nok om. Dette kan for å nevne noen være psykiske lidelser, ME, IBS, migrene, og fibromyalgi. Er du en av dem som er usynlig syk? Fortell gjerne hva du lever med nede i kommentarfeltet og om du har opplevd noen fordommer.
Bryter ned fordommer på sosiale medier.
Nå skal det sies at vi har kommet et godt stykke i riktig retning i kampen mot Ola Nordmann på 58 år som mener at alle kan jobbe, eller Olga Johansen på 74 som mener at de med ME er late da det ikke fantes noe som het ME da hun var ung.
Det publiseres stadig nye innlegg og artikler på sosiale medier hvor mennesker åpner seg og deler av sin hverdag som kronisk syk. Det blir igangsatt store kampanjer hvor målet er å skape mer åpenhet rundt en bestem diagnose eller diagnosegruppe, og det virker som det er lettere for folk å si ifra når fordommene blir for drøye.
La meg introdusere deg for en liten håndfull av alle de som er med på å bekjempe fordommene mot kroniske lidelser.


«Jeg syntes det er skummelt å åpne meg opp om min diagnose»
Jeg vet at minimum 80% av dere som leser dette innlegget ønsker å være med på å bekjempe fordommer. Du ønsker å hjelpe andre, du ønsker å kjenne på følelsen av å bidra, eller du kjenner at det er på tide å ta et steg ut av komfortsonen.
Problemet er at det ofte stopper der. Det er skummelt å skulle åpne seg. Ikke nødvendigvis for alle de ukjente som skal lese det du deler, men alle de du kjenner som skal lese det du deler.
Følger du en håndfull med kronikere på instagram vil du garantert kjenne deg igjen i noe av det dem deler. Hvis du graver enda litt dypere og tar deg turen ned i kommentarfeltet vil du finne mennesker som heier og støtter.
Jeg vet det er skummelt hvis du ikke er den åpne personen som deler av deg selv i dag. Jeg har selv vært der, og jeg har kjent på følelsen av at det ikke vil gjøre noe forskjell at «lille» meg skal begynne på kampen mot fordommene. Nå har det gått et par år og det er fortsatt skummelt, men langt ifra så skummelt som det var i starten. La meg gi deg noen tips på hvor du kan starte.
Er du min neste gjesteblogger?
Trykk her for å lese mer om hva jeg søker og hvor du kan ta kontakt.
Hvordan du kan bruke din stemme til å bekjempe fordommer.
Det finnes et hav av måter du kan bruke din stemme. Alt er bedre enn ingenting, og det finnes ikke noe fasit på hva som er riktig og galt.
Hvis du får høy puls bare av tanken på å dele av deg selv kan du starte fra bunnen av. Begynn å fortelle deg selv hvordan du egentlig har det, og skriv det ned på en lapp kun du skal se.
Syntes du det er ukomfortabelt å skulle dele hvordan du har det på sosiale medier så gå heller til en venn eller et familiemedlem og fortell hvordan du har det på både godt og vondt.
Når du begynner å bli trygg og mer komfortabel kan det være en god idè å ta plass på en plattform der du kan dele dine erfaringer, tanker og hverdagsglimt. Bare husk at det er stor forskjell på å være personlig og privat på sosiale medier!
Legg igjen link eller brukernavn til din profil.
Er du en av dem som har en plattform der du er åpen om din helsesituasjon? I så fall setter jeg stor pris på om du legger igjen et brukernavn eller link til din plattform i kommentarfeltet slik at flere kan oppdage din profil!
Hva er dine tanker rundt dette med åpenhet på sosial medier?
4 Kommentar
Takk! God helg!
Takk 😊
Livet mitt har tatt en «omvei». Foreløpig har fibromyalgi og utmattelse (og et par småting til) satt meg ut av arbeidsliv og fritid også egentlig i 8 måneder. Men det tok meg 10 år å innse at dette ikke «ble borte av seg selv». Som egenterapi og for å fronte at vi faktisk er veldig mange som har det sånn blogger jeg om dette livet jeg har fått og som jeg prøver å etterhvert gjøre det beste ut av. Jeg nekter å være usynlig! http://friluftsheidi.blogg.no handler om livet som varig syk, utfordringer jeg kjenner på og helt andre refleksjoner i hverdagen.
Tusen takk for at du er åpen om dine kroniske lidelser. 🙌🏻 Håper du får en så fin dag som mulig 😊