Hjem Råd og anbefalinger Gjesteinnlegg- Livet som gründeren bak CleanCup menskopp

Gjesteinnlegg- Livet som gründeren bak CleanCup menskopp

Av tonjehval.com
1436 Visninger
CleanCup

Forsidebilde foto: Dueland Foto.

«Men hvorfor har ingen fortalt meg om dette før?!»

Etter å ha prøvd menskopp for første gang selv, var jeg ganske paff. Jeg forsto ikke
hvorfor ingen hadde fortalt meg om dette alternativet før. Produktet er både
gjenbrukbart og veldig praktisk – to ting jeg er opptatt av når jeg kjøper produkter. Etter at jeg prøvde koppen for første gang, tok det bare et år før jeg etablerte CleanCup.no , for å gjøre menskopp mer tilgjengelig.


La meg presentere menskoppen for deg, hvis du aldri har hørt om den før. Det er en liten og myk kopp i silikon, som du bruker i stedet for bind eller tamponger. Koppen er et alternativ til engangsprodukter som bind og tamponger. Flere og flere velger den fordi den er praktisk, komfortabel og bærekraftig.


Du fører den inn i skjeden, og der samler den mensen i opptil 12 timer av gangen, før du tar den ut, tømmer, skyller den med vann og kan sette den inn igjen. Det geniale her er at du ikke kjenner den når du har den i, så du kan egentlig glemme helt at du har mensen.


Når den brukes og vedlikeholdes riktig, kan den vare i opptil 10 år.

Ville gjøre det til et reelt alternativ.

Husker du undervisningen om mensen på skolen? Det gjør jeg. Den tok kjapt for seg hvordan vi skulle bruke bind og tamponger. Tampongen ble puttet i vann for å vise hvordan den utvider seg når den absorberer væske.


Det er ikke så rart at få hadde hørt om menskopp for fire år siden. Blant dem som hadde hørt om den, tenkte nok mange at det var mest aktuelt for hippier – og var i alle fall ikke klare til å bytte ut tampongen. Jeg grunnla CleanCup fordi jeg ville gjøre menskoppen til et ekte og tilgjengelig alternativ for flere.


Siden 2016 har jeg jobbet med å øke kjennskapen til menskopp, parallelt med
produktutvikling for å kunne tilby en helt unik menskopp på markedet; nemlig CleanCup.

CleanCup

Gjennom kundeservice, på stands, på arrangementer og i samtale har jeg snakket med hundrevis av damer som enten har erfaring med menskopp selv. Slik innså jeg behovet for en bedre menskopp.


Menskoppen i medisinsk silikon ble patentert for første gang i 1937, og siden det har det blitt gjort minimale endringer på den, selv om behovet for endring åpenbart har vært der. Jeg noterte meg hva som ofte gikk igjen: stilken måtte klippes av og kanten ble vond, koppen var for stor eller for lang, koppen eller stilken var ukomfortabel.


Jeg tok alle disse tingene med i designprosessen da CleanCup Menskopp ble designet, den er rett og slett designet for å passe kroppen din bedre.

Kjøper du, bidrar du.

Til enhver tid er det omtrent 300 millioner personer som menstruerer. Mensen holder jenter over hele verden tilbake fra å drive med hverdagslige aktiviteter som å gå på jobb eller skole, fordi de mangler det de trenger for å håndtere menstruasjonen trygt og med verdighet.

CleanCup
Foto: Lene Elisabeth Eide


Mensen rammer hardest i landene hvor produkter som bind og tamponger er mest utilgjengelige. Det handler ofte om pris; i Zimbabwe koster en pakke med bind omtrent $5, eller 40 kroner . En kaffe på farta for deg, men for familier som lever på mindre enn én dollar om dagen, er det en stor utfordring.


Visjonen min er å bidra til at ingen jenter mister muligheter eller holdes tilbake på grunn av mensen. Derfor visste jeg helt fra starten at jeg ville bidra med donasjoner av CleanCup, og bidra med informasjon der hvor det kunne være til nytte. Derfor kontaktet jeg Redd Barna i 2017, og spurte om de ønsket å være en del av et prosjekt som dreide seg om menstruell helse og donasjoner av CleanCup.


Fra våren 2017 og ut 2020, samarbeidet jeg med Redd Barna om et prosjekt rundt
menstruell helse i Uganda .


På grunn av koronaviruset, er samarbeidet vårt avsluttet. Vi baserte oss på å reise ned med CleanCupene i koffertene, og nå er all reising satt på vent. De vil fortsatt dele ut resten av CleanCupene som allerede er donert, men alle donasjoner som kommer inn videre, går til et nytt prosjekt.


Jeg er i gang med å planlegge noe nytt og bra, og alle donasjoner vil gå til noen som trenger det!

Vil du følge Lene og CleanCup videre?

Nettside: https://cleancup.no/
FB: https://www.facebook.com/CleanCup.no/
IG: https://instagram.com/cleancup.no
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCROvsU1Rg-59BW6BHtUr9Ew

Har du prøvd CleanCup før?

Legg igjen en kommentar

%d bloggere liker dette: