Home Tankekjør Fordommer. Kan de bekjempes med åpenhet?

Fordommer. Kan de bekjempes med åpenhet?

by tonjehval.com
2 comments

Kan fordommer bekjempes med åpenhet? Vi har kommet langt. Fordommene blir færre, mens åpenheten blir større. Er det mer åpenhet som skal til for at vi skal forstå? Vil forståelse bekjempe fordommer med tiden?

Hva er fordommer?

Før jeg begynner på innlegget vil jeg dele definisjonen på fordommer slik at du og jeg har den samme oppfatningen om hva fordommer er. Innlegget vil også naturlig nok bli rettet mot fordommene mange har mot folk som er kronisk syke enten det er fysisk eller psykisk.  

Fordommer er en holdning om forutinntatte vurderinger mot personer og menneskegrupper basert på etnisitet, kjønn, sosial klasse, alder, religion, seksualitet, nasjonalitet, funksjonshemming eller andre personlige egenskaper. Fordommer er stort sett basert på manglende kunnskap, og ubegrunnede oppfatninger.

Visste du forresten at 10 000 – 15 000 nordmenn er rammet av en sykdom som enda ikke er sosialt akseptert? Det er langt ifra greit!

Vi har kommet langt.

Jeg leser stadig innlegg, artikler, og kommentarer om at fordommene regjerer. At fordommene skremmer flere fra å gå ut av sin egen dør. At fordommene hindrer folk i å gjøre det de ønsker fordi dem tenker på hva andre vil si og tenke. Kjenner du deg igjen?  Heldigvis blir det gjort noe med det.

Det blir igangsatt store kampanjer hvor fokuset ligger på å minske fordommene mot en bestemt gruppe. I tillegg har psykisk syke en egen dag – 10 oktober hvor det hvert år er ett nytt tema på agendaen. Influensere og store navn i media deler sine erfaringer, og sosiale medier florerer med personlige innlegg.  

Årets tema er «Gi tid» hvor målet er å oppfordre alle til å bruke tiden på å gjøre ting som er bra for den psykiske helsen. Tenk hvor mye dette kan hjelpe på lang sikt.

Du kan lese mer om årets tema «Gi tid» her.

PS: Ja takk til en egen dag for (fysisk) kronisk syke!

Bryter ned fordommer på sosiale medier.

I tillegg til offentlige kampanjer er det enklere å dele sine egne erfaringer og tanker nå enn noen gang. Sosiale medier gjør det mulig å fortelle andre hva du går igjennom, og hvordan det preger deg som person. Det er ditt eget sted hvor du kan dele så og si hva du vil, og flere bruker den til å bryte ned fordommene ved å være åpen ovenfor sine følgere.

Jeg vedder den hellige fredagstacoen min på at du enten er på instagram, facebook, en bloggplattform, eller en annen form for sosiale medier. Tok jeg feil?

Jeg prøver selv å skape mer åpenhet rundt dette med å være kronisk syk her inne, men også på instagram. Tilbakemeldingene er positive og 70% kjenner seg igjen. Jeg har lært mye ved å dele mine egne erfaringer, men jeg har lært så mye mer ved å følge andre profiler som er i samme situasjon.  

Det er så lite som skal til.

Under har jeg plukket ut tre profiler på instagram som gjør en kjempe bra jobb når det kommer til å skape åpenhet og forståelse. Følger du de ikke enda så vet du hva du må gjøre før du leser resten av innlegget. Trykk på bildet for å komme direkte til profilene.

@angst.humor.

@ainausensurert

@friluftslivogcoaching

LES OGSÅ – HVORDAN FINNE RO I HVERDAGEN

Vi må forvente at noen aldri vil forstå.

Når alt kommer til alt vil det alltid være noen som ikke forstår. De som ikke vil forstå. Enkelte vil bare ikke se situasjonen på en ny måte uansett hvor mye ny informasjon de blir matet med. Heldigvis har vi muligheten til å ta avstand fra disse menneskene.

La oss snu hele situasjonen. Hva hadde du tenkt om en i din situasjon hvis du hadde vært frisk?

Jeg går blant annet tur med bikkja uten krykker, men trenger krykkene hvis jeg skal på butikken eller andre steder hvor jeg må gå og stå over tid. Jeg kan bruke tid på å ta bilder og skrive tekster til instagram og bloggen, men må også slappe av en del i løpet av dagen fordi jeg blir så fort sliten.

Vi er ikke lette å forstå og det er ingen hemmelighet. Legg gjerne igjen en kommentar nede i kommentarfeltet med din mening rundt dette.

Tenk heller på deg selv.

Jeg skal ikke sitte her og nekte for at jeg ikke har noen fordommer, og jeg vil gå så langt å si at du i løpet av ditt liv også har hatt en eller flere fordommer. Det fine med fordommer er at vi kan holde dem for oss selv, det er ingen som sier at du må rope ut dine fordommer ovenfor den gruppen mennesker det gjelder.

Som jeg skrev på instagram for litt siden:

Har du tenkt på at fordommer bare er mangel på forståelse? Mangel på nok kunnskap til å sette seg inn i vedkommenes situasjon som igjen får det hele til å virke helt urealistisk, overdramatisk, eller usant?

Bare en liten tanke fra meg til deg.

Tror du fordommer kan bekjempes med åpenhet over tid?

-T

Du vil også like

2 comments

Helen Johansen august 23, 2019 - 12:08 pm

Helt enig med deg, Tonje!
Jeg har valgt å være åpen om min egen psykiske lidelse, men desverre så opplever jeg at det er flere av mine nærmeste som ikke forstår. Men hvis jeg skal snu situasjonen så hadde det sikkert vært vanskelig for meg å forstå en i min situasjon hvis jeg var frisk – de dagene jeg viser meg offentlig virker jeg jo helt oppegående. Det er nok enda vanskeligere å forstå noe som ikke syns på utsiden. Noen ganger tenker jeg at det hadde vært mye enklere å mangle et bein eller noe.

Uansett, kjempe bra skrevet! Jeg heier på deg 🙂

Reply
tonjehval.com august 23, 2019 - 12:17 pm

Først og fremst tusen takk! 😃 Jeg pleier å si at det er greit dem ikke forstår helt så lenge dem tror på det jeg sier 😊

Reply

Leave a Comment

Tonje Hval
Hei! Her inne deler jeg tekster og bilder fra en hverdag som kronisk syk på godt og vondt. Tanker, meninger og erfaringer rundt temaet vil finne sin naturlige plass her inne. Er du kroniker selv, pårørende, eller bare ønsker å se mer av hvordan et liv som kronisk syk kan være så må du gjerne følge facebooksiden min: tonjehval.com for å få de siste oppdateringene først! For spørsmål eller forespørsler: kontakt@tonjehval.com
%d bloggere liker dette: